Werkzaamheden DrachsterpleinDe Werkzaamheden
Belangstelling voor werkzaamheden
Het zand is aan het inklinken op het Drachtsterplein. In februari is de aannemer begonnen met het graven en het bouwen van de vier fietsvoetgangerstunnels.
Faber: "Omdat veel mensen het project op de voet volgen, komt er een "uitkijk" op het plein. Het nieuwe kruispunt wordt half verhoogd aangelegd, zodat de vier tunnels half verdiept gemaakt kunnen worden. Daarom is de enorme hoeveelheid zand op het plein gestort. Om mensen de gelegenheid te geven de werkzaamheden goed te kunnen bekijken, komt er een soort "uitkijk". De uitkijk komt op de hoek bij het Raaigras. Zo kunnen belangstellenden van een iets hoger standpunt de werkzaamheden volgen. Belangstellenden kunnen de werkzaamheden begin februari ook vanuit hun "luie stoel" thuis live bekijken via www.vrij-baan.nl. Er wordt een camera op het dak van de hoge flat geplaatst waardoor de bouwactiviteiten via de website te volgen zijn. Zo kunt u vanaf iedere gewenste plek de aanleg van het nieuwe kruispunt met vier fietsvoetgangerstunnels volgen.

Familie Riemersma: "We zijn super enthousiast"
In november jl. besloten Provincie Fryslân en gemeente
Leeuwarden om een sloepenroute Drachtsterdiep aan te leggen. De onderdoorgang Aldlânsdyk is eind 2012, tegelijk met het plein, klaar. De gehele vaarroute tot aan het kanaal zal tegelijk met het wegenproject worden opengesteld (eind 2015/ begin 2016). De familie Riemersma uit Aldlân is enthousiast over dit besluit. Riemersma: "We wonen op de hoek en komen straks aan het water te wonen. En dat krijgen we zomaar cadeau, hartstikke leuk! Ons uitzicht wordt mooier. De projectleider had al in een vroeg stadium laten weten dat we een sloot bij het huis krijgen, maar nu het een doorgaande vaarroute wordt, is het helemaal leuk. Er komt veel meer bedrijvigheid. We houden van vissen en kunnen straks met onze jongens een hengel uitgooien. En als het gaat vriezen, stappen we zo het ijs op. Dan zet ik een koek & zopie kraam in de tuin. Ja, we zijn super enthousiast".
In de toekomst kunnen sloepen en andere kleine vaartuigen met een hoogte van maximaal 1,50 meter vanuit de stad het buitengebied bereiken en andersom. De sloepenroute Drachtsterdiep komt waar nu de Drachtsterweg ligt. De brug met toerit verdwijnt in verband met de aanleg van het aquaduct aan de oostzijde van de huidige brug.
Recreanten varen vanuit de stad (Potmarge, Huizumdorp, onder de Aldlânsdyk door, via water bij de Badweg, richting het Van Harinxmakanaal. In oostelijke richting varen ze in de richting van de staande mastroute door Zuiderburen richting Boarnsterhim. In westelijke richting varen ze richting Harlingen. Met de mogelijkheid om via de Wirdumervaart door Goutum en de Zuidlanden te varen.

Op de hoogte blijven?
De gemeente wil u zo goed mogelijk op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden rond de reconstructie van het Drachtsterplein. Via informatie¬avonden en nieuwsbrieven. Deze kunt u ook per e-mail ontvangen. Stuur een mail aan: drachtsterweg@vrij-baan.nl en u krijgt de informatie de volgende keer per e-mail. Snel en simpel. Volg ons ook op twitter: @vrijbaan.nl

Hoe het Drachtsterplein er uit gaat zien.