Alles over Seksualiteit en Soa's

Seks is tegenwoordig niet meer een groot taboe. Sinds de jaren zestig is Nederland een stuk vrijer geworden op seksgebied. Er wordt vrijelijk over gesproken. Mensen schamen zich er niet meer voor om te praten over wat ze allemaal lekker vinden en homoseksualiteit is ook geen groot probleem meer. Het homohuwelijk is zelfs een feit geworden.
Maar met de komst van verschillende culturen zijn er de laatste jaren toch weer een aantal taboes terug gekomen. Je kunt niet zo vrijelijk meer over seks praten en homoseksuelen moeten tegenwoordig ook weer oppassen. En dat is allemaal erg jammer.
Seks hoort bij de mens. Het zijn gevoelens die ieder levend wezen heeft. En ieder mens heeft seksuele fantasieën. Het is de omgeving, een religieuze achtergrond, de cultuur of een strenge opvoeding die een hoop gevoelens en fantasieën wegdrukken of zelfs verbieden. Hoe je seks hebt, met wie je seks hebt en waar je seks hebt zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, mits je een ander er geen pijn mee doet, iemand er mee lastig valt, het beiden leuk vind en het met iemand doet die 100% weet waar hij/zij mee bezig is. En natuurlijk moet je altijd veilige seks hebben om te voorkomen dat je een Seksueel Overdraagbaren Aandoening (SOA) krijgt. Dan zou er toch niets aan de hand moeten zijn? Maar helaas, die tijd valt langzaam weg.
Hieronder kun je het een en ander lezen over seks, homoseksualiteit en geslachtsziekten (SOA’s).

Homoseksualiteit:
"Dat is toch vies? Twee mannen of twee vrouwen die het met elkaar doen. Bah". Maar er is natuurlijk helemaal niets "bah" aan. Wat als normaal wordt gezien is dat een man en een vrouw het leven gaan delen. Deze krijgen dan kinderen, voeden ze op en worden samen oud. In de eerste instantie zijn die twee mensen bij elkaar gekomen omdat ze om elkaar geven. Dat geldt ook voor mensen die om iemand van hun eigen geslacht geven. Die twee jongens of twee meiden kunnen goed met elkaar opschieten, raken opgewonden van elkaar en willen altijd bij elkaar zijn omdat ze gevoelens voor elkaar hebben. So what? Wat is daar nou mis mee? Er is toch niets mooier dan twee mensen die van elkaar houden? Dat zou moeten worden gerespecteerd. Dat zou norm nummer 1 moeten zijn. Maar helaas komt dan de alleen de “vieze” seksgedachte weer om de hoek kijken of de standaard mening dat zoiets niet hoort. Vooral bij heteroseksuele mannen, mensen van een andere cultuur en binnen religieuze groepen. Die gaan dan denken: "Bah. Die twee flikkers pakken elkaar in hun hol... de bruinwerkers". Of mensen zijn er domweg tegen omdat het volgens hun religie gewoon niet mag en denken zelfs dat ze ziek zijn. Ten eerste komt anale seks bij hetero stellen vaker voor dan ooit voor mogelijk was gehouden. Ten tweede komt ook binnen religieuze groeperingen homoseksualiteit heel veel voor. Alleen wordt dat niet naar buiten gebracht. En dan niet te vergeten dat binnen sommige culturen homoseksualiteit vaker voorkomt dan men laat vermoeden. Alleen door het machogedrag en de taboe die er op heerst zetten zelfs de ervaren allochtone homoseksuelen zich af tegen homo’s. En dat alleen maar voor de buitenwereld om een eventueel vermoeden zoveel mogelijk weg te nemen. Daarbij komt nog dat het idee dat twee vrouwen het met elkaar doen eerder wordt geaccepteerd door hetero en allochtone mannen dan twee mannen die het met elkaar doen. Dat heeft meestal te maken met de seksuele fantasie van de man en het proberen om stoer over te komen onder elkaar.
Over het algemeen hebben hetero mannen meer moeite met homoseksualiteit dan hetero vrouwen. Maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het man zijn.

Geslachtziektes:
Seks is goed, seks is gezond en seks helpt tegen stress. Seks hoort bij het leven, is leuk en is lekker. Dus waarom zou je geen seks hebben? En.....je bent echt de enige niet. Iedereen doet het. De een voor de lol, de ander om kinderen te krijgen en weer een ander om de verveling te verdrijven. Hoe dan ook, een mens heeft niet voor niets seksuele gevoelens. Gebruik die dan ook. Maar tegenwoordig moet je helaas oppassen met allerlei ziektes. Gelukkig zijn de meeste geslachtziektes te genezen. Mits je er maar op tijd bij bent. Sommige geslachtziektes zijn sluipend. Jeuk aan je plasser dat weer over gaat. Rode vlekken over je hele lichaam die weer weg trekken of regelmatige vermoeidheid waar je verder niet bij nadenkt. Wanneer je dan geen stappen onderneemt richting de huisarts, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Daarom zou een regelmatige SOA test helemaal geen overbodige luxe zijn. Maar daar rust dan ook weer een taboe op. "Je gaat toch niet zomaar naar je huisarts met de vraag of ze je willen testen op een SOA? Straks denken ze nog dat ik seks heb". Alsof een huisarts wereldvreemd is op seksgebied. Een SOA oplopen kan de beste overkomen. Daar is niks vies aan en het is al helemaal niet bijzonder. Het komt ontzettend vaak voor, je zult dan ook geen uitzondering zijn. Een huisarts kijkt daar dus ook echt niet raar van op. Sterker nog, hij zal je graag willen helpen om te voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Bovendien kan je dat een hoop ellende besparen. Maar het is natuurlijk het beter om te voorkomen dat je een SOA krijgt. Een SOA kun je al krijgen door pijpen, vrijen, anale seks en vaginale seks, tenzij je van elkaar 200% zeker weet dat je geen SOA hebt. Dus altijd veilig vrijen is de beste manier een en SOA zoveel mogelijk te voorkomen.
Klik voor meer informatie over SOA op "Alle geslachtsziekten op een rijtje".

Stel je eens voor dat je een HIV infectie op loopt:
HIV is een infectie dat het immuunsysteem aanvalt dat wordt overgedragen door bloed-bloed contact of sperma-bloed contact. Wanneer je HIV hebt, ben je op den duur niet meer bestand bent tegen een simpel griepje of een verkoudheid. HIV kan leiden tot AIDS. Dat betekend dat je dan dood kunt gaan aan iets waar een gezond mens nauwelijks ziek van wordt. Reden genoeg om je minimaal 1 maal per jaar te laten testen. Mocht dan blijken dat je HIV hebt en je bent er op tijd bij, dan krijg je er medicijnen voor om het hiv-virus te onderdrukken en je immuunsysteem een handje te helpen. Maar die moet je dan wel de rest van je leven blijven slikken. Er is namelijk nog geen vaccin tegen het virus gevonden. Maar met de huidige generatie medicijnen is HIV gelukkig een chronische ziekte geworden waarvan je over het algemeen niet meer ziek hoeft te worden of er AIDS van krijgt. Maar dan moet je wel tijdig en serieus je pillen blijven slikken en gezond leven. Tegenwoordig slik je vaak niet meer dan twee tegelijk per dag. En van de bijwerkingen heb je gelukkig niet veel last. Maar dat is natuurlijk per persoon verschillend en de besmetting moet niet in een vergevorderd stadium zijn. En vergeet niet dat die HIV natuurlijk niet weg is. Die pillen onderdrukken het virus alleen maar. Je kunt anderen blijven besmetten. En er heerst natuurlijk nog een groot taboe op het hebben van HIV. Hoe dan ook, redenen genoeg om je regelmatig te laten testen. Je kunt namelijk aan de buitenkant niet zien of iemand een HIV heeft. Sterker nog, misschien weet de persoon het zelf niet eens. Je merkt het pas wanneer je klachten krijgt. En dat gebeurd vaak pas jaren nadat je het virus hebt opgelopen.
Sommige mensen denken zelfs dat wanneer je HIV medicijnen slikt, dat je dan automatisch bent beschermd tegen het oplopen van een nieuwe infectie en naar hartelust onveilig kunt gaan seksen. Vergeet dat maar mooi. Je kunt gewoon weer geïnfecteerd worden. En omdat er mensen zijn die een HIV infectie kunnen hebben die resistent (ongevoelig) is voor de huidige medicijnen, loop je het risico dat je medicijnen dan niet meer werken. Tja, en dan zit je met een heeeel groot probleem. Om alle SOA ellende te voorkomen is het vermijden van sekscontact de enige remedie. Maar wie kan er nou zonder??
Wat niet besmettelijk is:
-Het HIV virus wordt alleen overgedragen door sperma-bloed en bloed-bloed contact. Verder is het op geen enkele andere wijze besmettelijk. Hiv wordt dus niet alleen overgedragen door sekscontact. Het is daarom ook altijd aan te raden om kunstoffen handschoenen te gebruiken wanneer je iemand met een verwonding wilt helpen. Ook al is het je beste vriend(in) of ken je de persoon nog zo goed. Je weet nooit of de persoon het HIV virus draagt. Je ziet het niet aan de buitenkant en misschien weet de persoon het zelf niet eens. Iedereen kan het oplopen.
-Hiv wordt niet overgedragen door huidcontact (hand geven enz.). Hiv kan namelijk niet door een onbeschadigde huid binnendringen. Een pleister op een wondje biedt voldoende bescherming.
-Ook niet door (tong)zoenen. In het speeksel is veel te weinig virus aanwezig om iemand te kunnen infecteren.
-Niet door toilet en gebruiksvoorwerpen. Het virus kan in de buitenlucht niet blijven leven, dus ook niet op kopjes, bestek, beddengoed, kleding enz.
-Tot slot wordt het ook niet overgedragen door adem, hoesten, niezen, zweet enz.
Je vrijt veilig wanneer je:
-seksueel contact hebt met een vaste partner, die zelf ook nooit met een andere partner vrijt en geen soa of een hiv infectie heeft.
-elkaar streelt, tongzoent, kust, knuffelt, masseert, jezelf bevredigt of elkaar met de hand bevredigt.
-bij vaginale geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) een goedgekeurd condoom gebruikt.
-bij anale geslachtsgemeenschap (penis in de anus) een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel gebruikt.
-pijpt en gepijpt wordt. Dat is redelijk veilig, mits je maar geen sperma in de mond krijgt. Wel loop je het risico om een andere SOA op te lopen wanneer je niet zeker van elkaar weet dat je een andere SOA hebt.
Voor nog meer informatie over HIV/AIDS, klik op: "HIV, AIDS, wat is dat?"

Alle geslachtsziekten op een rijtje

Klik op het onderwerk waarover je meer wilt weten: